Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Φέντερ - Η διάλυση της δουλείας του τόκου



Ο μαμμωνισμός είναι η βαριά αρρώστια που κυριεύει και καλύπτει τα πάντα, από την οποία υποφέρει ο σημερινός πολιτισμένος κόσμος, ναι, ολόκληρη η ανθρωπότητα. Είναι σαν μια καταστροφική πανούκλα, σαν ένα δηλητήριο που εξαπλώνεται και έχει καταλάβει τους λαούς του κόσμου.

Υπό τον όρο «μαμμωνισμός» εννοούνται:

Από τη μια, οι παγκόσμιες πανίσχυρες χρηματικές εξουσίες, η διακρατική χρηματο-οικονομική εξουσία, η οποία θρονιάζεται πάνω από το δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση, το διεθνές μεγάλο κεφάλαιο, η μία και μόνη χρυσή Διεθνής. Από την άλλη, μια πνευματική κατάσταση που κυρίευσε ευρείς κύκλους του λαού μας, η ακόρεστη λαιμαργία για αποκτήματα, η καθαρά στα εγκόσμια στραμμένη αντίληψη της ζωής, η οποία έχει οδηγήσει, και θα συνεχίσει να οδηγεί, σε ένα τρομακτικό βύθισμα όλες τις ηθικές ιδέες.

Αυτή η πνευματική κατάσταση ενσαρκώνεται και εξωθείται στα άκρα στη διεθνή πλουτοκρατία.

Η κύρια πηγή δύναμης του μαμμωνισμού είναι η αδιάκοπη και χωρίς κόπο εισροή περιουσίας, η οποία επιτυγχάνεται μέσω του τόκου. Από την πέρα για πέρα ανήθικη ιδέα του δανειακού τόκου, γεννήθηκε η χρυσή Διεθνής. Η πνευματική και ηθική κατάσταση, η οποία αναπτύχθηκε από την απληστία για τόκο και από τους τοκογλύφους κάθε είδους, έχει οδηγήσει ένα μέρος της αστικής τάξεως σε έναν τρομακτικό μαρασμό. Η ιδέα του δανειακού τόκου είναι η διαβολική εφεύρεση του μεγάλου δανειακού κεφαλαίου. Επιτρέπει μόνο τη νωθρή ζωή του κηφήνα για μια μειοψηφία οικονομικά ισχυρών εις βάρος των εργαζόμενων εθνών και του εργατικού δυναμικού. Έχει οδηγήσει στις βαθιές αγεφύρωτες αντιθέσεις, στο ταξικό μίσος, από το οποίο γεννήθηκε ο εμφύλιος και αδερφοκτόνος πόλεμος. Το μοναδικό φάρμακο, το ριζοσπαστικό μέσο για την εξυγίανση της ανθρωπότητας είναι η:

Διάλυση της δουλείας του τόκου του χρήματος

Διάλυση της δουλείας του τόκου σημαίνει η μόνη δυνατή και τελειωτική απελευθέρωση της δημιουργικής εργασίας από τις μυστικές και πανίσχυρες εξουσίες του χρήματος.

Διάλυση της δουλείας του τόκου σημαίνει αποκατάσταση της ελεύθερης προσωπικότητας, λύτρωση του ανθρώπου από τη σκλαβιά, από τα μάγια στα οποία  έπεσε η ψυχή του από τον μαμμωνισμό. Όποιος θέλει να πολεμήσει τον καπιταλισμό πρέπει να σπάσει τη δουλεία του τόκου.

                                                                    Gottfried Feder 
(Das Manifest zur Brechung der Zinsknechtschaft)


Ευρωπαϊκή Αντίσταση