Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Οι ανθρωπιστές βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια υγεία;




Δύο κρούσματα ηπατίτιδας Α έχουν διαγνωσθεί μέχρι στιγμής σε καταυλισμούς προσφύγων, είναι δε βέβαιο ότι η νόσος έχει εξαπλωθεί πολύ περισσότερο. Δυστυχώς, για να μην προκαλέσει αντιδράσεις και φόβο στην ελληνική κοινωνία παρουσιάζεται ούτε λίγο ούτε πολύ σαν συναχάκι. Είναι όμως πράγματι έτσι; Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να υπάρξει «κεραυνοβόλος ηπατική ανεπάρκεια» και η νόσος μπορεί να καταστρέψει εντελώς το συκώτι και να προκαλέσει τον θάνατο του ασθενούς.




Η νόσος μεταδίδεται  εκτός των άλλων δια στενής σωματικής επαφής και διά της σεξουαλικής επαφής. Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι δεν μεταδίδεται με τη συνήθη κοινωνική επαφή, χωρίς να διευκρινίζει πότε η επαφή παύει να είναι κοινωνική και γίνεται πιο στενή. Ερωτήματα εγείρονται για το κατά πόσο οι διάφοροι ανθρωπιστές που πλησιάζουν τους ξένους είναι ενημερωμένοι, αλλά και μπορούν να έχουν συνείδηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, διότι, εκτός από γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι λαμβάνουν μέτρα προστασίας, βλέπουμε ανθρώπους εμφανώς χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, αλλά και δυστυχείς υπερευαίσθητους ηλικιωμένους με αμβλυμμένες τις νοητικές λειτουργίες να αγκαλιάζουν και να φιλούν τους ξένους κ.λπ. Αν παρουσιαστούν περισσότερα κρούσματα αυτής ή άλλων επιδημικών ασθενειών, τότε ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί η εκδοχή της ιατρικής εξέτασης των ανωτέρω ανθρωπιστών και ενδεχομένως και της λήψης διοικητικών μέτρων κατ’ αυτών (π.χ. καραντίνα). 




Βέβαια τη λήψη τέτοιων μέτρων γενικώς  απαγορεύει το Σύνταγμα, την επιτρέπει όμως κατ’ εξαίρεση για την προστασία της δημόσιας υγείας. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία στο άρθρο 5 αναφέρεται στη νομιμότητα της κράτησης ατόμων που μπορούν να μεταδώσουν μεταδοτική ασθένεια, καθώς επίσης και φρενοβλαβών…


Ευρωπαϊκή Αντίσταση