Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Συνέχεια αποκαλύψεων Μπρέιβικ



Όπως είναι γνωστό, ο Άντερς Μπρέιβικ κατά την πρώτη ημέρα (Τρίτη 15/3) της δίκης του κατά της Νορβηγίας για τις "απάνθρωπες συνθήκες κράτησής του",   μπαίνοντας στον χώρο όπου θα διεξαγόταν η διαδικασία, χαιρέτησε ναζιστικά. Έτσι επαληθεύτηκαν ως έναν βαθμό οι υπόνοιες ότι  τη δίκη αυτή επεδίωξε κυρίως προκειμένου να προπαγανδίσει τις ιδέες του.
Όποιος έχει παρακολουθήσει τη συγκλονιστική αυτή υπόθεση, στην οποία θα κάνουμε σε επόμενη ανάρτηση εκτενή αντικειμενική αναφορά, σίγουρα θυμάται ότι ο Μπρέιβικ δεν είχε δηλώσει ξεκάθαρα εθνικοσοσιαλιστής, αλλά εθνικιστής ή απλός πατριώτης που μαχόταν κατά της ισλαμοποίησης της Ευρώπης και κατά του πολιτισμικού μαρξισμού. Είχε εκφράσει δηλαδή ιδέες και συναισθήματα όμοια με πολλών Ευρωπαίων πατριωτών που αντιτίθενται στην εισβολή του Ισλάμ στην Ευρώπη. Το ίδιο είχε κάνει και στο μακροσκελές εντυπωσιακό μανιφέστο του που ο ίδιος ανάρτησε στο διαδίκτυο, και το οποίο πέραν των άλλων περιέχει πολλές ιστορικές αναφορές. Μάλιστα, τονίζοντας τον κίνδυνο του Ισλάμ σε κάποια σημεία επεδείκνυε φιλοεβραϊκή στάση. Για όποιον, όμως, μελέτησε με προσοχή το μανιφέστο, ήταν σαφές ότι η αλήθεια ήταν διαφορετική κι ότι ο Μπρέιβικ υπαινισσόταν άλλα, για όποιους μπορούσαν να καταλάβουν. Φαινόταν σαν να ήθελε να προστατεύσει και  να μην παρασύρει σε άδικες διώξεις τους ομοϊδεάτες του σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν τον γνώριζαν ούτε είχαν προηγουμένως κάποια επαφή μαζί του, και οι οποίοι θα μπορούσαν να υποστούν ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών. Σε συνεντεύξεις και δηλώσεις του, αυτό γινόταν όλο και πιο σαφές. Τελικά, τον Ιανουάριο του 2014 σε επιστολή του στον διεθνή Τύπο αποκάλυψε ότι σκοπίμως παρουσιάστηκε ως απλός αντιτζιχαντιστής ακόμη και φιλοσιωνιστής για να προστατεύσει τους Εθνικοσοσιαλιστές. (Βλέπε εδώ)
  
Την Τρίτη έδειξε δημοσίως καθαρά τι πρεσβεύει, με τον ναζιστικό χαιρετισμό του. Ακολούθησαν οι δηλώσεις του την Τετάρτη ότι είναι μαχητής του Εθνικοσοσιαλισμού. Επιπλέον, είπε: "Από δώδεκα ετών είμαι αφοσιωμένος στον Εθνικοσοσιαλισμό, στα δεκατέσσερα διάβασα το Mein Kampf. [..] αλλά επέλεξα να το κρατήσω κρυφό", επιβεβαιώνοντας έτσι τις παραπάνω εκτιμήσεις και το περιεχόμενο της επιστολής του. 
Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι δεν θεωρεί πλέον τη βία ενδεδειγμένο τρόπο δράσης αλλά τον Εθνικοσοσιαλιστικό πολιτικό αγώνα. Είναι κάτι που έχει επίσης δηλώσει και στο παρελθόν σε επιστολές του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το Associated Press, αποδίδοντας τη μεταστροφή του αυτή στην εκλογική νίκη της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα (και θεωρώντας τη Χρυσή Αυγή ναζιστική).  
Κατά τη διάρκεια της δίκης, δήλωσε ακόμη ότι οι διδαχές του Αδόλφου Χίτλερ τον βοήθησαν να αντέξει την απομόνωση στη φυλακή και ότι χάρη σε αυτές παραμένει ζωντανός.




Ευρωπαϊκή Αντίσταση